Beaufort Alpage AOP

Print Friendly, PDF & Email

Beaufort Alpage AOP

De Beaufort  AOP is één van de  Franse kaassoorten die het Europese AOP-keurmerk, dat sinds januari 2012 het AOC-label vervangt, mag voeren.

De kaas wordt gemaakt in een drietal valleien in de Savoie: de Beaufortain, de Tarentaise, de Maurienne en in een deel van de vallei van Arly.

Er is een Beaufort, gemaakt in de vallei, het hele jaar door. Dan is er ook een Beaufort d' Eté, uitsluitend van melk van buitengrazende koeien, dus in de zomer in de vallei. En dan de ultieme Beaufort, de BEAUFORT ALPAGE, uitsluitend geproduceerd van mei tot oktober.

Er zijn helaas niet veel alpage boeren meer.

'Alpage' slaat op het feit dat de koeien die de melk voor deze kaas leveren vanaf de lente tot in de herfst op de weides in de bergen boven de 800 meter hoog grazen. De koeien daar worden tweemaal daags gemolken. De kruiden en de bloemen in hun dagelijks menu proef je weer terug in de kaas van ongepasteuriseerde melk. De smaak is nootachtig en vol.

Deze kaas is zeer geschikt voor de fondue.

Kaas-met-Vermouthcombinatie. Mulassano Extra dry: Pas zeer recentelijk verkrijgbaar buiten Café Mulassano in Turijn. Hun recept is al meer dan 100 jaar oud De witte wijn wordt op smaak gebracht met de eigen essences die getrokken zijn uit verse kruiden. De anijs uit de kruidenmix komt naar voren; zilt en zoet in één!

Zwangerproof