Alpencheddar

Print Friendly, PDF & Email

Albert Kraus is een begaafde kaasmaker in de Allgäu. De melk komt van 2 boerderijen uit de omgeving van 5 km( tevens Oostenrijk). Het koeienras is Brown Swiss, welke melk levert met een bijzondere samenstelling. Deze melk wordt gethermiseerd.

Quicke in Devon, Engeland, maken al eeuwen prachtige kazen waaronder Cheddar. Deze rauwemelkse 'clothbound' kaas ( in linnen gerijpt) wordt volgens het Cheddar procedé gemaakt ( het stapelen van blokken wrongel waardoor de wei uit de wrongel geperst wordt.) De Cheddar is rauwemelks.

Na een rijping van 12 tot 24  maanden zijn de kazen op hun top. Het idee van Albert, Norbert ( affineur) en Tom ( hoofd verkoop Quicke's) was om een hybride kaas te maken. Een huwelijk tussen Engeland en Duitsland in de kaasmakerij. Geweldig resultaat is de halfharde koemelkkaas, met een gewassen korst waar Linens door ontstaat.

Smaken als hooi, warm vochtig stro, noten als in hazelnoten en aromatisch door de roodbacterie Linens met tonen van abrikoos in de nasmaak, is de kaas complex en uniek te noemen. Verrukkelijk als dessertkaas, maar ook geweldig om kaasfondue mee te maken.

Zwangerproof ( zonder korst)