Valençay AOP

Print Friendly, PDF & Email

Valençay AOP

De Valençay AOP is een Franse kaas uit de Berry, een gebied ten zuiden van de Loirevallei, met name uit het département Indre, maar ook uit enkele buurgemeenten in de Cher, de Indre-et-Loire en de Loir-et-Cher. De kaas is één van de 44 Franse kazen die het roodgele Europese AOC/AOP-keurmerk mag voeren.

Al in de 19e eeuw werden de kaasjes van Valençay in groten getale gemaakt en vervoerd naar de Hallen in Parijs, waar een grote markt voor deze lekkernij was. De kaas heeft sinds 1998 het AOC-keurmerk, waarin het gebied, de geitenrassen en de bereiding ervan uitvoerig staat omschreven.

De methode van het maken van de Valençay is al jaren ongewijzigd. De rauwe geitenmelk wordt aangezuurd met dierlijk stremsel en stremt in 24-36 uur. De wrongel wordt in piramidalevormen gedaan. Eenmaal uit de vorm wordt de kaas gezouten met een mengsel van zout en as. Het rijpingsproces duurt minimaal 11 dagen vanaf het moment waarop het stremsel wordt toegevoegd.

De kaas heeft een lichte schimmellaag op de buitenkant, dit levert een wat grijsachtige kleur op. De kaasmassa zelf is wit.

Kaas-met-theecombinatie. Groene thee met Jasmijn van Dilmah; Zet de thee met gefilterd water en op 80 graden om bitters in de thee te voorkomen. Serveer de thee in een wijnglas waarin alle aroma's goed los kunnen komen. Door de thee is mond warm; De kaas komt als het ware in een gespreid bedje! De kaas krijgt een smaak van honing en perzik.