Achelse Blauwe

Print Friendly, PDF & Email

Achelse Blauwe

Wat ruim twintig jaar geleden het licht zag als 'Grevenbroecker Kaas' werd, na het winnen van de prestigieuze Caseus Award in Lyon in 2009, omgedoopt in Achelse Blauwe. De jury vond dat Peter Boonen uit Hamont-Achel beter een makkelijker naam kon bedenken voor de door hem gemaakte blauwader. In een voormalig klooster uit 1432 waar eeuwenlang zusters Franciscanessen woonden, bevindt zich nu kaasboerderij Catharinadal. Hier worden in totaal zo'n 140 zuivelproducten gemaakt.

De Achelse Blauwe is een zachte, romige blauwschimmelkaas van rauwe koemelk met een unieke blauwgeaderde, gemarmerde structuur die niet doorspiesd wordt, zoals bij de bekende Franse kazen. Deze kaas ontstaat dankzij het nauwkeurig, met de hand op elkaar stapelen van de klompjes wrongel waaraan de schimmelcultuur is toegevoegd. De schimmel groeit bij deze kaas dus van binnen naar buiten. Tijdens de rijping van ruim tien weken wordt het zuivel zacht en slibt de luchttoevoer dicht. De kaas heeft voor een blauwschimmelkaas een zeer laag zoutgehalte. Hij smaakt mild, is snijdbaar met de draad en smeerbaar op kamertemperatuur. Peter en zijn vrouw maken elke dag één Achelse Blauwe.

Is Achelse Blauwe geschikt voor zwangere dames? NEEN!