Achelse Blauwe

Print Friendly, PDF & Email

Achelse Blauwe

Wat ruim twintig jaar geleden het licht zag als 'Grevenbroecker Kaas' werd, na het winnen van de prestigieuze Caseus Award in Lyon in 2009, omgedoopt in Achelse Blauwe. De jury vond dat Peter Boonen uit Hamont-Achel beter een makkelijker naam kon bedenken voor de door hem gemaakte blauwader. In een voormalig klooster uit 1432 waar eeuwenlang zusters Franciscanessen woonden, bevindt zich nu kaasboerderij Catharinadal. Hier worden in totaal zo'n 140 zuivelproducten gemaakt.

De Achelse Blauwe is een zachte, romige, doch verrassend pikant smakende blauwschimmelkaas van rauwe koemelk met een unieke blauwgeaderde, gemarmerde structuur die niet doorspiest wordt, zoals bij de bekende Franse kazen. Deze kaas ontstaat dankzij het nauwkeurig, met de hand op elkaar stapelen van de klompjes wrongel waaraan de schimmelcultuur is toegevoegd.  Tijdens de rijping van ruim tien weken wordt het zuivel zacht. De kaas heeft voor een blauwschimmelkaas een zeer laag zoutgehalte. Hij smaakt soms mild, soms pikant, is redelijk snijdbaar. Peter en zijn vrouw maken elke dag één Achelse Blauwe vanwege de intensiviteit van het werk.

Niet zwangerproof.