Kobunder Geit

Print Friendly, PDF & Email

KobunderĀ  Geit

In de oude melkfabriek van Veenhuizen, Kaaslust genaamd, het eertijds beruchte gevangenisoord op de grens van Groningen, Friesland en Drenthe, maakt Martin Schuyns zijn kazen. Een Limburger die naar het Noorden is verhuisd en die naast kaasmaker ook nog eens bioloog en imker is.

Kobunder is de naam van een hier veel vliegend vogeltje.

Kobunder GeitĀ is een harde geitenkaas van ongeveer 4 kilo. Een traditioneel bereide kaas van biologisch gepasteuriseerde geitenmelk die afkomstig is van enkele lokale geitenboerderijen..
De kaas rijpt tussen de 4 en 12 maanden in een natuurlijk geventileerde turfschuur. Hier is een bijzonder microklimaat ontstaan waar de kazen zo mooi door rijpen. Kaasmijt gedijde hier ook geweldig en dat was minder.

Hier heeft Martin het volgende op gevonden:
De natuurkorst wordt ingesmeerd met gekarameliseerde rinse appelstroop Mijt houdt hier niet van namelijk. Bovendien worden de kazen
frisser hierdoor. De smaak is dan ook karamel-achtig, licht aromatisch met tonen van noten. Ze hebben een klein kristalletje na 8 maanden en een verfijnde nasmaak.

Heerlijk bij de Francesca, Kroatische bubbel of bij Poirier Grenelles, een cremant uit de Loire. Maar ook fijn bij de extra Stout van Jopen

Vetpercentage is niet precies vastgesteld maar zit rond de 48+