Kobunder Rinse Geit

Print Friendly, PDF & Email

Kobunder Rinse Geit

In de oude melkfabriek van Veenhuizen, het eertijds beruchte gevangenisoord op de grens van Groningen, Friesland en Drenthe, maakt Kobunder zijn kazen. Of beter gezegd: daar maakt Martin Schyns kaas; een Limburger die naar het Noorden is verhuisd en die naast kaasmaker ook nog eens bioloog en imker is.

Kobunder Rinse Geit is een halfharde geitenkaas van ongeveer 4 kilo uit Lippenhuizen in zuid-Friesland. Een traditioneel bereide kaas van biologisch ontstane gepasteuriseerde geitenmelk die afkomstig is van enkele lokale, oorspronkelijk werkende, geitenboerderijen.
Er wordt niets anders dan geitenmelk, zout, zuursel en dierlijk leb-stremsel gebruikt. MEER NIET!
De kaas rijpt tussen de 4 en 12 maanden in een natuurlijk geventileerde turfschuur.
De natuurkorst wordt ingesmeerd met gekarameliseerde rinse appelstroop.
De smedige kaas is zachtromig, fruitig, aromatisch met tonen van noten, heeft een klein kristalletje en een verfijnde nasmaak. En een likje authentieke rinse appelstroop is ook heerlijk bij deze kaas. (wel van alleen appelen gemaakt hè! Dus zonder beetwortelsap!)

Is Kobunder Rinse Geit geschikt voor zwangere dames? JA!