Bleu de Termignon

Print Friendly, PDF & Email

Bleu de Termignon

Een zeer speciale koemelkkaas, welke nog door slechts vijf boeren gemaakt wordt. De melk moet van de runderrassen Abondance of Tarine komen. De koeien grazen in het Parc National de la Vanoise op een hoogte van 2.000 tot 2.300 meter. ( dus alpage en maar 4 maanden per jaar) Oorspronkelijk werd de kaas gemaakt van van zowel koeien-, schapen- als geitenmelk of een mengsel van deze drie. Sinds de tweede helft van de 20ste eeuw wordt uitsluitend koemelk gebruikt.
Een kaas waarvan de wrongel na het stremmen wordt vermalen om een zo los mogelijke structuur te krijgen.
Dit is nodig omdat er geen Penicillum Roqueforti aan de wrongel wordt toegevoegd. De koeien krijgen op natuurlijke wijze, via de bloemen en kruiden die in de weiden groeien, de juiste culturen binnen. De schimmel, die in de rijpingsgrotten leeft, groeit langzaam naar binnen. De schimmel wordt niet geholpen door het doorspiezen, het kan dus gebeuren dat wanneer je in November al een Bleu de Termignon kunt bemachtigen , er nog geen blauw te zien is.
De kaas is al bijna verkocht voordat ze gemaakt is en kan tot een jaar oud worden.

Zwangerproof