l’Amuse Kaasacademie geitenkaas van 9 juli jl.

Maandag 9 juli jongstleden organiseerden wij de eerste dag van de l’Amuse Academie: een dieptedag KAAS,  met als thema geiten.

Hier in IJmuiden werd behoorlijk de diepte in gegaan op het gebied van geitenkaas, in al haar facetten.

 

Hanneke Kuppens
 
Twee boerinnen, Hanneke Kuppens uit het Friese Jubbega en Doetie Trinks uit het Groningse Zevenhuizen waren gekomen om te verhalen over hun werk. Fantastisch om deze dames te horen vertellen over de ups en downs in hun 'geitenleven'. Over hun technieken bij de kaasbereiding, over al die Nederlandse regeltjes, over de andere werkzaamheden op en om de boerderij en over hun aspiraties voor de toekomst.

We proefden rauwe geitenmelk van beide boerderijen (wat een verschil!), we proefden wei en we zagen lebmagen van jonge geiten die gebruikt worden voor het maken van het eigen stremsel; het was geweldig. Alle kazen uit het assortiment van deze dames kwam voorbij en werd geproefd!

Het is helaas altijd jammer dat gasten niet komen opdagen zonder zich even netjes af te melden, zeker uit de horeca-scene, maar daardoor konden onze medewerkers (op hun vrije dag!) het feest aan tafel gewoon meebeleven.
We proefden bijna 30 soorten geitenkaas uit binnen-, en buitenland, konden grillen of bakken, wat je wilde, met allerhande geitenkaasjes.

Na de lunch volgde het middag programma: Pairen!

Met rode en witte wijnen, met theesoorten van Dilmah, met bieren van Jopen, met twee soorten vermouth en met rode en witte Pineau de Charentes. Ervaringen konden en werden gedeeld.

Ook werd er, omdat het zo lekker was, een glaasje likeur van geitenmelk geserveerd! Omdat Doetie er ook niet voor terugdeinst om de jonge bokjes zelf te slachten en tot onder andere worst te verwerken, kregen we ook Friese geitenworst te proeven!

Wat een bomvolle dag was het en wat een ideeën deden we op voor onze volgende Amuse Academie!

We houden de liefhebbers op de hoogte wanneer de volgende plaats zal vinden.