De mooiste kazen van het seizoen

Januari is vaak de meest sombere periode van het jaar, maar dat geldt niet voor de kazen! Wist u dat bepaalde kazen ook echt seizoensgebonden zijn? Juist in het begin van het jaar zijn de meest speciale kazen verkrijgbaar bij l’Amuse.

  • Vacherin Mont d’Or en Mont d’Or. Het unieke van deze kaassoorten is dat ze van oudsher alleen in de herfst en winter gemaakt worden van overtollige melk. De nootachtige smaak van de Franse Mont d’Or en de wat aromatischere smaak van de Zwitserse Vacherin Mont d’Or zijn beiden ook licht harsig te noemen door de harsrand aan de buitenkant. Perfect voor bij de haard met een mooi glas witte wijn! Ook heerlijk om gewoon uit te lepelen of uit de oven als fondue te serveren.
  • Triple-crème kazen Délice de Bourgogne, Pierre Robert en Brillat Savarin. Deze verleidelijke kazen hebben een rijke en ietwat fluwelige smaak. Triple crème zegt het al: deze kaasjes worden gemaakt van de room die achterblijft bij het maken van bijvoorbeeld boerenbrie. Soms zelfs nog verrijkt met crème fraîche, maken deze soort witkorstkazen onweerstaanbaar lekker. Zo uit het vuistje, op een toastje, of te gebruiken in uiteenlopende gerecht. Wat dacht u van laten smelten over de bloemkool? Of maak een sausje gecombineerd met paddenstoelen.
  • Liefhebbers van blauwaders kazen kun in dit jaargetijde hun hart ophalen: de verrukkelijke fondant-achtige Lazuli en Colosso van Oudwijker uit Lopikerkapel zijn in de winter het best op smaak. Deze unieke kazen zijn handgemaakt in Nederland naar Italiaanse leest met melk van eigen bodem.