(Vacherin) Mont d’Or

Vacherin Mont d’Or en Mont d'Or

Een seizoensgebonden kaas! Nadat de koeien van de alpenweiden terugkomen naar de stal loopt de melkproductie hard terug waardoor de grote Gruyère of Emmental gemaakt kunnen maken worden dus werden er in de winterse periode kleinere kazen gemaakt, zoals de Vacherin of een roomkaas.

(Vacherin) Mont dÓr is een gewassenkorstkaas uit de Alpen die twee namen heeft; 'Mont d’Or' en 'Vacherin Mont d'Or'. In zowel Frankrijk als Zwitserland heeft de kaas het AOC/AOP-keurmerk, in Frankrijk al sinds 1981, in Zwitserland sinds 2003. De Zwitserse variant is gethermiseerd maar daardoor niet minder vol van smaak. De Franse versie is gemaakt van rauwe melk.

De productie van deze kazen loopt van 15 augustus tot 15 maart en wordt van de volle (rauwe) koeienmelk gemaakt van het Montbéliarde-ras. Na toevoeging van stremsel wordt de wrongel in de vormen gedaan, daarna gaat de kaas in dennenhouten bakjes, om uitlopen te voorkomen. De rijpingstijd is minimaal drie weken. Tijdens de rijping worden de kazen dagelijks met pekel gewassen en gekeerd. Aan het eind van de rijping is de kaas geel-beige geworden en heeft het een lichtzoetige smaak. De kaas is smeuïg, en wordt na nog langere rijping zelfs geheel vloeibaar. Deze volledig gerijpte kaas kan dus niet meer gesneden worden, maar wordt met een lepeltje uit de vorm gegeten op croutons of op warme, halve aardappelen.

Deze kaas is alleen van oktober tot midden februari te koop, wanneer de koeien niet in de bergen, maar in de warme stal te staan.

Is (Vacherin) Mont d'Or geschikt voor zwangere dames? NEE!

Print Friendly