Salers

Een Alpage kaas uit de Cantal of de Auvergne, gemaakt van rauwe melk van de Salerkoeien. Dit robuuste donkerbruine vee geeft weinig melk maar is zeer rijk aan mineralen. Bovendien grazen ze ook nog eens in een vulkanisch gebied in de bergen, dat mineralen op mineralen oplevert. Gedurende de periode van 15 april tot 15 november, de periode dat de koeien buiten grazen en zich voeden met vers berggras en alles wat er tussen groeit, wordt tweemaal daags kaas gemaakt. salerkoeIn de kaas, afkomstig van de melk van het Salerrund, is aan de onderkant de tekst Tradition Salers gegraveerd.

 

 

De structuur is gelijk aan die van Cheddar dankzij de cheddaring. Dit is het stapelen van blokken wrongel in de kuip, waarbij de bovenste blokken de wei uit de onderste blokken weg perst. De blokken worden continue omgekeerd. Dat levert de gemarmerde structuur van deze kaas op.

Salers is één van de 44 Franse kazen die het roodgele Europese AOC/AOP-keurmerk mogen voeren.

Geweldig als dessertkaas, maar ook om mee te koken.

Weliswaar rauwmelks, maar door de leeftijd is de Salers geschikt voor zwanger dames.

Print Friendly