Roquefort Caves Baragnaudes

Print Friendly, PDF & Email

Roquefort AOP, Caves Baragnaudes

Een sublieme Roquefort! Gemaakt van de ongepasteuriseerde lentemelk van de schapen die het eerste jonge gras weer eten.
Aan de melk wordt de ouderwetse Penicillium Roqueforti toegevoegd, en niet, zoals vele andere soorten Roquefort, met een combinatie van 5 verschillende soorten schimmel (voor de houdbaarheid, stevigheid, blauwe kleur etc.)
Na een rijpingsperiode van minimaal 6 maanden tot één jaar, worden ze gekeurd en dan wordt gemiddeld één op de drie kazen goed genoeg bevonden om de naam 'Caves Baragnaudes' te mogen dragen.

De blauwaderkaas uit Roquefort kreeg, na veel rechtszaken, in 1925 als eerste Franse kaassoort een AOC-toekenning. De Roquefort AOP mag sindsdien alléén ontstaan in de grotten van de gemeente Roquefort, waar ze ook geconserveerd en verpakt dienen te worden. Zelfs de koelruimtes die worden gebruikt voor opslag van de Roquefort AOP dienen binnen de gemeentegrenzen van Roquefort gelegen te zijn.

De pittige en iets ziltige Roquefort combineert u het beste met een zoete, witte dessertwijn zoals een Sauternes of, leuker nog, een witte Pineau des Charentes. Vraag er maar eens naar in de winkel!

Is deze kaas geschikt voor zwangere dames? JA! want langer dan 60 dagen gerijpt. En omdat ook alcohol uit den boze is, probeer eens de combinatie met een rokerige zwarte Ceylon Souchong. Echt subliem!