Queso Manchego

Print Friendly, PDF & Email

Manchego

Ook wel Queso Manchego genoemd, is een Spaanse, strogele geitenkaas uit Castilië / la Mancha met aan de buitenkant de afdruk van de mandjes waarin herders vroeger de kaas lieten uitlekken. Manchego wordt gemaakt van de melk, zowel gepasteuriseerd als ongepasteuriseerd, van het Manchegoschaap. Tegenwoordig worden houten kaasvormen met deze print gebruikt. De kaas heeft een in Brussel geregistreerde beschermde herkomstbenaming en bezit sinds 2007 ook de Spaanse variant daarvan: 'Denominación' de Origen. Manchego is een geperste kaas met een licht pikante en zoute, nootachtige soms zelfs fruitige smaak, die na 60 dagen tot 2 jaar rijping gegeten wordt.

De kaas is vaak onderdeel van een bordje tapas, maar wordt ook in gerechten verwerkt.

Kaas-met-theecombinatie. Groene thee met Jasmijn van Dilmah: Zet de thee met gefilterd water en op 80 graden om bitters in de thee te voorkomen. Serveer de thee in een wijnglas waarin alle aroma's goed los kunnen komen. Door de thee is mond warm; De kaas komt als het ware in een gespreid bedje! Bovendien ziet het er veel feestelijker uit dan een groot theeglas met oor! De een versterkt de ander en andersom!

Is Queso Manchego geschikt voor zwangere dames? JA!