Morbier AOC

Morbier

Morbier is een halfharde Franse kaas met een gewassen korst en vindt zijn oorsprong in het gelijknamige dorp Morbier in de Jura.

De kaas wordt gemaakt van zowel rauwe- als gepasteuris0eerde koemelk. In vroeger tijden, in de winter, wanneer de koeien minder melk gaven en er daardoor geen Comté gemaakt kon worden, maakten de boerinnen Morbier! De wrongel werd gesneden en de wei verwijderd. Vervolgens werd de kaas in de vorm geperst. Daar werd dan een aslaagje op gestrooid om het te beschermen tegen insecten en dergelijke. 's Avonds, als de koeien de hele dag gegeten hadden, werd er weer gemolken en de wrongel van deze melk kwam bovenop de aslaag. De kaas van de avondmelk was rijker van smaak en heeft tonen van noten. Vervolgens ging de kaas in de pers en rijpte hij 2 à 3 maanden in een koude ruimte. Die traditionele vorm van kaasmaken is verdwenen, maar de karakteristieke aslaag is nog steeds aanwezig.

De kaas krijgt een rode korst. Kenmerkend is de zwarte ader die door de kaas loopt die qua smaak niet veel toevoegt.

Morbier heeft in 1998 het AOC/AOP-keurmerk. Dit houdt in dat de kaas slechts gemaakt wordt van de melk van koeien die gevoed zijn met hooi, gras en kruiden uit de Jura.

Is Morbier geschikt voor zwangere dames? JA!

 

Print Friendly