Mimolette

Mimolette of 'Boule de Lille'

Een oranjekleurige (door Anatto) kaas van gepasteuriseerde koemelk uit Nord-Pas-de-Calais in Frankrijk die tot twee jaar oud wordt en die vergelijkbaar is met de Nederlands Commissiekaas. Mimolette wordt niet geplastificeerd. De kaasmijt, die typisch is voor Mimolette, snoept zich een weg door de korst, maakt die poreus en laat poeder achter. Deze poreuze korst creëert tijdens de rijping een bijzonder fijne smaak. Door de anatto ontstaat een zoetige, nootachtige smaak. Door zijn vorm wordt Mimolette vaak aangezien voor een Nederlandse kaas. Zeer ten onrechte, de kaas is juist ontstaan om een onderscheid te maken met de Edammer kaas, die in die tijd heel populair was in Frankrijk.

mimolette-beautyshotDe kaas mag overigens niet naar de VS worden meegenomen! Sinds 2013 is de kaas in de ban omdat er volgens de FDA per kubieke inch meer dan zes mijten zouden voor komen. Om de beestjes van het type Acarus siro hun nuttige werk te laten doen, is het heel belangrijk dat de kaas niet in de koelkast bewaard wordt. En houd de Mimolette een beetje uit de buurt van andere harde kazen! Bovendien, vacuüm verpakken is natuurlijk uit den boze! Daar kunnen die beestjes, de arachniden absoluut niet tegen. Ook beweerde de FDA dat deze spinachtige wezentjes allergische reacties zouden kunnen veroorzaken. Maar dat kan voor de Fransen de pret niet bederven.

Een plak Mimolette vertoont, alléén als u er naar kijkt, overeenkomsten met een plak Canteloupemeloen!

Is Mimolette geschikt voor zwanger dames? JA!

Print Friendly