Messeklever

Messeklever

Een geslaagde mislukking! Als ik dat zou mag omschrijven!

Een mislukte Edammer, gemaakt van volvette, gepasteuriseerde, septemberse melk, die bijna twee eeuwen geleden door nog onbekende oorzaak ontstond. De naam is bedacht omdat het zuivel kleeft en plakt en dus aan het mes blijft hangen! 't is maar dat u het weet!

De koeien hingen met hun kop boven de sloten en met hun kont naar de wind. De melkafgifte liep eind september terug, maar het vetgehalte steeg. Dat waren daarom voor de boeren lastige omstandigheden voor de productie van goede Edammerkaas. Om bij die lagere temperaturen en met die vettere melk, toch kaas te kunnen maken, voegde de boerin extra stremsel toe. Bij het droogzouten in de zoutkist zakte de kaas in en zo ontstond het een platte vorm en niet de bolle, karakteristieke vorm. C. Pijper, een Hoogwoudse boer/burgervader, die deze kaas zo geweldig vond, ging het uitsluitend voor de West-Friese elite produceren en verkocht het hen voor veel geld. Het is aan landbouwdeskundige Jan Uitentuis uit Middenbeemster te danken dat de kaas weer volop in de belangstelling staat. Op basis van literatuur uit de 19e eeuw, en dankzij zijn eigen onderzoek van 30 jaar geleden, heeft Jan de kaas uit de vergetelheid gekregen.

Is deze gelukte mislukking geschikt voor zwangere dames? JA!

Print Friendly