Koytkaas

Print Friendly, PDF & Email

Koytkaas

Een geitenkaasje van ongepasteuriseerde melk die bij Fromagerie l'Amuse zonder korst binnenkomt en vervolgens een paar weken rijpt
Daar worden de kaasjes gewassen in een ton, gevuld is met het zware 8,5 % Jopen Koytbier; een gruitbier van de Jopen Brouwerij in Haarlem. Gruit is een middeleeuws kruidenmengsel waarin ritueel geplukte gagel heel bepalend is. Volgens de mythe kan gagel hallucinerend werken en om dit te vermijden dient gagel bij volle maan geplukt te worden door naakte heksen. Om voor de hand liggende en logische redenen wordt nooit medegedeeld waar en wanneer de gagel geplukt wordt!

Na de rijping liggen de kaasjes nog even te drogen, en zijn ze klaar voor de verkoop. Tijdens bovengenoemde behandeling en rijping in de eigen cellen gaan de dames overigens gewoon gekleed.

koytbier

Het bier geeft een mooie zoetheid en kruidigheid aan het kaasje.

 

 

Is Koytkaas geschikt voor zwangere dames? Ja!