Friese Camembert

GERBRIG, Friese Camembert van de melk van Jerseykoeien

Een Nederlandse Camembert die zich kan meten met Franse boerencamembert, dat verwacht u misschien niet zo snel. Maar zo’n Camembert wordt gemaakt door Gerbrig van der Brug. Ze gebruikt voor haar kaasje melk van de Jerseykoeien van kaasboerderij De Nylander van de familie Bokma in Workum, waar ze al jaren werkt als kaasmaakster. Door de Jerseymelk is deze Friese Camembert heel vol van smaak. 'Mensen die deze kaas hebben geproefd zijn dolenthousiast'. Zo ook Betty Koster van fromagerie l'Amuse. Gerbrig begon twee jaar geleden met het ontwikkelen van de camembert. Gerbrig werkt als kaasmaakster op De Nylander, maar maakt, als ­ zelfstandig ondernemer, deze rauwmelkse Camembert, om de bereidingsprocessen van het type Goudse kaas en Camembert gescheiden houden, in haar eigen huis in Oosterzee, in de buurt van Lemmer. Daar is voldoende ruimte en er is een héél grote pan. De link met De Nylander blijft, op het etiket, echter duidelijk.

De kaasmaakster heeft, in den beginne, natuurlijk flink geworsteld met verkeerde schimmels, foute en juiste temperaturen en de vraag hoe groot de wrongel gesneden moest worden, maar uiteindelijk is er dit heerlijke kaasje! Geniet!

Geschikt voor zwangere dames?

Print Friendly