Fourme d’Ambert

Print Friendly, PDF & Email

Fourme d'Ambert

Fourme is de 'verfransing' van het Occitaanse woord 'Forma', dat vorm betekent!

Fourme d'Ambert is een Franse, romige blauwaderkaas, afkomstig uit Saint-Just in het bergachtige gebied rond de Puy-de-Dôme en uit een paar kantons uit de departementen Loire en Cantal. Sinds 1976 heeft de Fourme d’Ambert een AOC-keurmerk.

De Fourme wordt gemaakt van koemelk, die tot 32 graden Celsius wordt verwarmd. Aan de melk worden gist, melkzuur-bacteriën en Penicillum Roqueforti toegevoegd. Na het toevoegen van stremsel wordt de wrongel in kleine stukjes gesneden om de wrongel en de wei optimaal te scheiden. De kleine bolletjes wrongel blijven nog een uur staan, in dat uur vormt zich om ieder bolletje een laagje. Bij het in de vormen doen van de wrongel zorgen die laagjes ervoor dat er kleine ruimtes met lucht in de kaas ontstaan. De wrongel wordt niet geperst. Na een rijping van minimaal 28 dagen en het doorspiesen met roestvrijstalen pennen, ontwikkelt de blauwschimmel zich in die luchtbellen en daarna langzaam ook door de rest van de kaas. De kaas is er in gepasteuriseerde en ongepasteuriseerde versies.
De smaak is nootachtig met lichte hooi-tonen.

Is Fourme d'Ambert geschikt voor zwangere dames? JA!