Oudwijker Fiore

Print Friendly, PDF & Email

Oudwijker Fiore

Oudwijkers zijn ambachtelijke kazen naar Italiaans recept. Ze zijn niet geperst, liggen vrij kort in het pekelbad en hebben een natuurlijke schimmelkorst. De Oudwijker Fiore wordt in de regio Utrecht gemaakt.

Deze Nederlandse Taleggio van gepasteuriseerde koemelk is lichtgeel, met een smeuïge, zachte textuur en heeft een droge korst van natuurlijk roodflora. Naar het midden is de zuivel wit tot ivoorkleurig, en compact, met enkele oogjes. Jong gegeten is deze in Nederland gemaakte Taleggio mooi fris met een aangenaam zuurtje. Naarmate de kaas langer rijpt, wordt de structuur smeuïger en romiger en de smaak nadrukkelijker; vol, boterig, naar het aardse en animale toe, maar nooit overheersend pittig. Door de Nederlandse melk houdt deze Taleggio altijd een friszure en tikkeltje zoute toets. De geur herinnert aan vochtige kelderruimten, soms aan paddestoelen of amandelen en zelfs truffel. De optimale rijping voor deze Taleggio is veertig dagen.

Is Fiore Oudwijker geschikt voor zwangere dames? JA!