Epoisses Gaugry

Epoisses

Het beroemde zachte, 50+ roodflora-lepelkaasje uit de Bourgogne dat, volgens overlevering, al sinds de zestiende eeuw in de streek gemaakt werd. De korst wordt ter conservering gewassen met een combinatie van pekelwater en Marc de Bourgogne.

Na de Eerste Wereldoorlog echter kwam het maken van de Epoisses in verval vanwege het overlijden, dankzij die oorlog, van een groot deel van de mannelijke bevolking. De taak van de vrouwen op het platteland werd daardoor veel zwaarder met als gevolg te weinig tijd voor het arbeidsintensieve kaasmaken. De kaas verdween helemaal totdat in 1956 enkele producenten de kaas weer wilde gaan produceren en de op zoek ging naar nog aanwezige kennis daarvoor. Tegenwoordig zijn er twee bekende typen Epoisses in ons assortiment: die van Berthaut en die van Gaugry.

Toen Raymond en Odette Gaugry in 1946 de 'Laiterie de la Côte' overnamen, begonnen zij met het ontwikkelen van kaas en vier jaar later hadden zij een gewassen korstkaas die gebaseerd was op de vroeger beroemde Epoisses. De kaas bleek zo’n perfecte combinatie met de wijn uit Chambertin dat deze kaas later ook 'l'Ami du Chambertin genoemd werd. Door de stijging in vraag naar de Epoisses begon de familie Gaugry pas in 1970 met het produceren van de Epoisses. In tegenstelling tot de Epoisses van de familie Berthaut, besloot de familie Gaugry om de Epoisses van rauwe melk te maken. Dit is meteen wat hen vandaag de dag bijzonder maakt, zij zijn immers de laatst overgebleven kaasmakerij die een rauwmelkse Epoisses op de wereldmarkt brengt.

Is Epoisses Gaugry geschikt voor zwanger dames? NEE! Maar die van Berthaut is dat wel!

Print Friendly