Comté AOC/AOP

Comté AOC/AOP

Het rauwmelkse Franse broertje van de Zwitserse Gruyère uit de regio Franche-Comté dat al sinds 1958 een AOC-keurmerk heeft. De aanduiding 'Alpage' staat garant voor een kaas die gemaakt wordt van de zomermelk van koeien van de rassen Montbéliarde en Franse Simmentaler of een mengeling van beide soorten, die hoog in de bergen grazen. Eind mei, begin juni gaan de koeien de bergen tot een hoogte die varieert tussen 800 en 2500 meter. Dankzij de aldaar groeiende grassen, bloemen en kruiden ontstaan een zoetige kaas met een aromatische geur en smaak. De kaas is relatief zoutarm; slechts zo’n 0,8 % is gangbaar. De rijping, die in grote grotten plaatsvindt, duurt minimaal 4 maanden tot maximaal 24 maanden. Het rijpingsproces geeft de kaas zijn eigenheid, en de specifieke smaak.

Comtékazen hebben een diameter van tussen de 55 en 75 centimeter, een gewicht van tussen de 32 en 45 kilo en er is ruim 450 liter melk nodig om één kaas te kunnen maken. Met een productie van 60.000 ton per jaar is het de meest geproduceerde AOC-kaas van Frankrijk.

De Grande Réserve is minimaal 3 jaar gerijpt.

Is Comté geschikt voor zwangere dames? JA!

Print Friendly