Abbaye de Citeaux

Print Friendly, PDF & Email

Abbaye de Citeaux

Een Bourgondische abdijkaas van ongepasteuriseerde koemelk van het type Reblochon, die sinds 1930 door Cisterciënzer monniken van het klooster Abbaye Notre-Dame-de-Cîteaux geproduceerd wordt. Het etiket vermeldt dat de monniken hun leven wijden aan werken en bidden! De rijping vindt traditioneel plaats gedurende drie tot zes weken op 12° Celsius in een kelder. De melk die voor deze kaas gebruikt wordt, is uitsluitend afkomstig van de Montbéliardekoeien, uit de kudde van het klooster. De kaas wordt van november tot juli gemaakt.

Deze kleinschaligheid in het klooster maakt dat er per jaar zo'n 70 ton van deze kaas geproduceerd wordt.

De kaas is zeer mild en fijn van karakter. De kaas wordt van november tot juli gemaakt. In het zuivel zitten mooie kleine oogjes. De smaak is vol en nootachtig met een lichte grassmaak.

Een kaas overigens waar zeer moeilijk aan te komen is want de winkel is slechts twee halve dagen geopend en dan staan de mensen in de rij.

Is Citeaux geschikt voor zwangere dames? NEE!