Castelo Branca

Print Friendly, PDF & Email

Castelo Branca

Een rauwmelkse schapenkaas met een gemiddeld gewicht van rond de 900 gram, uit Branca, een gebied in het midden van Portugal.

Het is in deze contreien de gewoonte om kaas te stremmen met de gedroogde bloem van de kardoen (een aan de artisjok verwante distel). Door deze bloemen zacht te koken kan het ingedikte sap als stremsel gebruikt worden. Dat  doet namelijk precies hetzelfde als het dierlijk stremsel van het kalf.  Door de hitte en de droogte in deze regio heeft Portugal, maar ook Spanje en Algerije, eigenlijk meer kardoen dan kalfjes; vandaar deze traditionele manier van werken. Deze kaas is dus geschikt voor vegetariërs!

Het korstje van de Castelo Branco is gewassen, maar wordt droog nagerijpt. Dit maakt dat de korst niet lekker is om te eten.

De smaak is kruidig en wat animaal, het zuivel binnenin is heerlijk romig.

Is Castelo Branca geschikt zwangere dames? NEEN!