Caerphilly

Caerphilly

Caerphilly was altijd geliefd bij mijnwerkers in Wales, die de kaas meenamen naar hun werk in de mijnen waar ze het aten alsof het koek was. De kaas is erg zout en daardoor een ideaal middel om het zout, dat bij het zware werk in de mijnen verloren ging, aan te vullen. In de Tweede Wereldoorlog werd de productie stopgezet omdat alle melk werd gebruikt voor Cheddar.

Gedurende vele jaren werd deze 48+kaas, die vegetarisch gestremd is, in Engeland gemaakt, maar er zijn nu ook weer boerderijen in Wales die Caerphilly produceren. Caerphilly heeft de vorm van een flinke schijf met een zeer dunne grijze korst. Van binnen is hij roomwit, met een vochtige, kruimelige textuur.

De jonge boerenkaas is erg subtiel van smaak, met frisse citroenzuren, maar later ontwikkelen zich aardse, zilte ondertonen.

De nieuwe boerenkazen zijn meestal rauwmelks. Ze worden van oudsher licht geperst en 24 uur in pekel gelegd. Daarna wrijft men ze in met rijstebloem waardoor de grijze kleur ontstaat.

Is Caerphilly geschikt voor zwangere dames? NEE!

Print Friendly