Boeren sleutelleidse

Print Friendly, PDF & Email

Boeren Leidse kaas met sleutels.

Oorspronkelijk was deze kaas een bijproduct van de boterbereiding. Boter bracht vroeger namelijk meer geld op dan kaas. Van deze zogenoemde ondermelk, die achterblijft bij de boterproductie, werd deze magere kaas gemaakt. In de tijd van de VOC kwamen de eerste specerijen naar Nederland die onder meer aan deze kaas werden toegevoegd om de kaas meer smaak te geven. Boeren Sleutel Leidse kan veel beter tegen hoge temperaturen dan volvette kazen en werd daarom gebruikt als proviandering voor de scheepvaart (VOC).

In 1997 verleende de EU de Beschermde Oorsprongs Benaming aan deze kaas. Met deze BOB is geregeld dat de productie, verwerking en bereiding plaatsvinden binnen een bepaald geografisch gebied en volgens een erkende en gecontroleerde werkwijze. Men herkent de Boeren-Leidsekaas met sleutels direct aan de roodbruine kleur van de korst met daarin de twee gekruiste sleutels die zo kenmerkend zijn voor het stadswapen van Leiden.

Geschikt voor zwangere dames? JA!