Blue Stilton A.O.C.

Print Friendly, PDF & Email

Blue Stilton A.O.C.

The King of Cheeses genoemd en niet zonder reden!
Stilton wordt tegenwoordig gemaakt van gepasteuriseerde koemelk vanwege de heersende angst in Engeland voor BSE.
Na een rijping van minimaal 4 maanden is de kaas op smaak, tenminste naar Nederlandse begrippen. De Engelsen eten hem het liefst op 6 maanden.
Hoewel in een fabriek geproduceerd, is deze kaas meer ambachtelijk bereid dan menige Nederlandse boerenkaas.
Voorheen werd plantaardig stremsel gebruikt, tegenwoordig weer dierlijk stremsel, dat de smaak ten goede komt.
De kaas van Colston Basett Dairy wordt pas na 8 weken doorspiest in plaats van na 4, waarna de schimmel kan gaan groeien. Na een rijping van 9 tot 12 weken ontstaat een absoluut romige, nootachtige maar niet zoute blauwader. Stilton is vernoemd naar het reizigersplaatsje in Nottinghamshire waar de reizigers vooral voor de daar gemaakte kaas verbleven.

Is Stilton geschikt voor zwangere dames? JA!