Bleu des Causses AOP

Print Friendly, PDF & Email

Bleu des Causses AOP

Deze blauwaderkaas van ongepasteuriseerde koemelk komt van de bekende kalkhoogvlakten in Zuid-Frankrijk in de departementen Lozère, Aveyron en Lot: les Causses.

Het ontstaan van de Bleu des Causses is minder poëtisch dan die van andere blauwaderkazen. Tot 1925 namelijk werden alle blauwaderkazen die in deze regio geproduceerd werden onder de naam Roquefort op de markt gebracht. Rechtszaken hebben uiteindelijk geleid tot het verbod op productie van deze zgn. 'caves bâtardes'. De bescherming van de naam Roquefort, inclusief de strikte omschrijving van de AOP-kenmerken in wet- en regelgeving maakten namaak daarmee onmogelijk. Er werd een andere kaas gemaakt die de naam Bleu d’Aveyron kreeg. En nu niet op basis van schapenmelk, maar op basis van koemelk. Deze Bleu d’Aveyron is de uiteindelijke voorloper van de Bleu des Causses AOP.

Ook Bleu des Causses draagt het Europese rood-gele AOP-keurmerk, maar wel één die veel minder strikt omschreven is dan die van de Roquefort.

De ronde, trommelvormige kaas rijpt tussen 70 dagen (minimaal) tot 6 maanden in de natuurlijk gevormde kalkgrotten. De kaas lijkt op de Bleu d’Auvergne, met dit verschil echter dat de aders met blauwschimmel in deze kaas minder verspreid zijn en ook is het witte deel, witter dan dat in de blauwader uit Auvergne. Vroeger werd deze kaas altijd vervaardigd van volle rauwe koemelk, maar tegenwoordig komt het steeds vaker voor dat gepasteuriseerde melk wordt gebruikt.

De Bleu des Causses van Fromagerie l'Amuse is nog steeds van rauwe melk.

Geschikt voor zwanger dames JA