Bleu de Gex AOP

Print Friendly, PDF & Email

Bleu de Gex AOP

De Bleu de Gex AOP is één van de 44 Franse kaassoorten die het roodgele Europese AOP-keurmerk, dat sinds januari 2012 het AOC-label vervangt, mag voeren. Sindsdien worden de productie van de kaas en ook productie van de gebruikte schimmel streng gecontroleerd.

Deze kaas die ook wel Bleu de Septmoncel of de Bleu du Haut-Jura genoemd wordt, is afkomstig uit de Haute-Jura en is een typische bergkaas van gepasteuriseerde koemelk.  De kaas van melk waaraan penicillium glaucum is toegevoegd, rijpt ruim drie weken. Na enkele dagen droging worden de kazen doorspiest met ijzeren pennen zodat in de daardoor ontstane luchtkanalen, de blauwschimmel kan gaan groeien.

Stevig, en absoluut niet zout. Maar mooi smeuïg.

Deze kaas werd voor het eerst in de Abdij van Saint-Claude in 1343 gemaakt.

Geschikt voor zwangere dames? JA!