Bleu de Termignon

Bleu de Termignon

Een zeer speciale koemelkkaas, welke nog door slechts vijf boeren gemaakt wordt. De melk moet van de runderrassen Abondance of Tarine komen. De koeien grazen in het Parc National de la Vanoise op een hoogte van 2.000 tot 2.300 meter. Oorspronkelijk werd de kaas gemaakt van van zowel koeien-, schapen- als geitenmelk of een mengsel van deze drie. Sinds de tweede helft van de 20ste eeuw wordt uitsluitend koemelk gebruikt.
Een kaas waarvan de wrongel na het stremmen wordt vermalen om een zo los mogelijke structuur te krijgen.
Dit is nodig omdat er geen Penicillum Roqueforti aan de wrongel wordt toegevoegd. De koeien krijgen op natuurlijke wijze, via de bloemen en kruiden die in de weiden groeien, de blauwschimmels binnen. De schimmel, die ook in de rijpingsgrotten leeft, zet zich af in de melk wat uiteindelijk een verfijnde smaak aan de kaas oplevert. Na het soms doorspiesen met roestvrijstalen pennen groeit de schimmel langzaamaan door de kaas.
De kaas is al bijna verkocht voordat ze gemaakt is en wordt overigens uitsluitend 's zomers in de bergen geproduceerd.

Geschikt voor zwangere dames? NEE!

Print Friendly