Kok van de Maand

KOK VAN DE MAAND

Toen Fromagerie l'Amuse nog aan de Eksterlaan in Haarlem gevestigd was, nodigden we bekende koks, waaraan we kaas leverden, uit een recept te bedenken met één van onze kazen. Deze leuke traditie is weer in ere hersteld met soms een internationaal tintje!


Januari 2018: Paul Mercier, chef van Ron Gastrobar Paris in Amsterdam.

Een sfeervolle superfranse Bistro met echte feel-good-gerechten. De klassieke Franse keuken verveelt nooit met gerechten als: escargots, croquembouche en quiche Lorraine!
Paul heeft zijn sporen verdiend in steden als Parijs en Lille. Als chef bij restaurant  la Laiterie. leerde hij echt te koken. Niks menukaart, gewoon koken met wat de markt die ochtend bood en dat voor 60 couverts per dag.
De liefde bracht Paul naar Nederland en na sous-chef te zijn geweest bij Bord’ Eau en Bridges mocht hij bij Ron Blaauw aan de slag in het nieuwe Ron Gastrobar Paris. Inmiddels getrouwd met die liefde en vader van twee kindjes, zit Paul hier echt op zijn stek! En geen sterren-stress, maar de recepturen van oma en mama verfijnen en op de kaart zetten.

Favoriet is de zondagmiddag van 12 tot laat op de avond, ongedwongen snoepen met een mooi glas Crémant! Een driegangenmenu is er al voor € 36. En met een supplement kunt u uit de prachtige rijpingskast een bordje kaas van l'Amuse samenstellen.

Adres: Kleine-Gartmanplantsoen 11a Amsterda. Telefoon 020-3052761
www.rongastrobarparis.nl

Paul is dus verantwoordelijk voor dit recept met Reblochon.
Hier vindt u zijn Recept.


December 2017: Alex, chef van Restaurant Southern Cross in Heemstede.

Restaurant Southern Cross aan de Zandvoortselaan in Heemstede is het meest toepasselijk genaamde ‘fusion-restaurant van Nederland´ dat inmiddels ruim 15 jaar bestaat.

Eigenaar Peter Edwards kwam in 2001 naar Nederland vanwege Natasja, zijn grote liefde.
Hij was ongetwijfeld de eerste die ons in contact bracht met Australische ingrediënten als krokodil, baramundi-vis en inheemse Australische specerijen.
En wat te denken van die Sparkling Shiraz met de smaak van dikke blauwe bessen, zoethout en kruiden!

Nu is er zijn sous-chef Alexander Kentie, alweer 6 jaar in dienst van Southern Cross, na een loopbaan bij Imko Binnerts en Robert Kranenborg om maar even twee namen te noemen!
Alexander heeft dit schitterende kaasrecept met Comté bedacht.
Hier vindt u het Recept. 

We wensen u veel plezier bij zowel de bereiding als bij het nuttigen!

Mocht u het allemaal teveel werk vinden, misschien is er met kerst nog een tafeltje vrij!
www.southern-cross.nl 


Oktober 2017: James Liuzza van DiBruno Brothers in Philadelphia USA

Ooit was er één winkel, opgericht door de vader van Emilio DiBruno in de wijk Little Italy, nu zijn ze vier schitterende winkels verder met een eigen lijn producten.
VERLEIDEN/ SEDUCTION!
Binnenkomend loopt het water in de mond, vis, vlees,  groente en fruit, charcuterie, kaas en traiteursgerechten. Her en der een bar om iets aan te eten en te drinken.
Wij zijn er trots op dat onze kazen daar verkocht worden: l’ Amuse Signature wordt in Little Italy beter verkocht wordt dan Parmigiano Reggiano.
Ter ere van ons bezoek aan hen, eerder dit jaar, creëerde chef James Liuzza de Duck Lover's Pizza.
Ben je geen eendenvleesliefhebber, dan word je dit spontaan!
Brabander Signature Geit is een extra belegen geitenkaas, gemaakt op een coöperatie in Brabant. Rustig rijpend op houten planken in een pakhuis waar het gemiddeld op 14 graden is, ontwikkelt de kaas haar volle nootachtige smaak. Hier vindt u het recept. We wensen u veel plezier bij zowel de bereiding van deze pizza als bij het nuttigen!


September 2017: Edwin Roest van Het Roode Hert in Velsen-Zuid

Restaurant Het Roode Hert is voor de regio Zuid-Kennemerland al 44 jaar een begrip. Deze unieke, uit 1591 daterende herberg, is gevestigd in Velsen-Zuid, pal langs het Noordzeekanaal, een perfecte ambiance voor lunch en diner.

Jeroen van den Bogaerde en Edwin Roest staan garant voor een mooi en kwalitatief goed product, gerelateerd aan het seizoen. Zij vinden het een eer om hun gasten culinair te verwennen.  Het recept van de terrine van witlof, appel en Maroilles is het aandeel van chefkok Edwin Roest voor onze 'Kok van de Maand'  Hier vindt u het recept. We wensen u veel plezier bij zowel de bereiding als bij het nuttigen!


Zomerkok 2017: Giannis Dramountanis

Restaurant Alana, sinds 2002 eigendom van Stelios Stavridakis, is een modern ingericht paradijs in het oude gedeelte van het stadje Rethymnon. Hij bracht de hoeveelheid stoelen van 200 terug naar 100 en ging traditioneel, gecombineerd met modern, koken. Verrukt waren wij van de gebakken Feta in notenkorst met huisgemaakte vijgenconfiture.

Dit recept delen wij graag met u.Onderstaand vindt u oudere recepten!

Cees Helder:

In 1986 kocht Cees Helder samen met zijn Rosalie het toen afgebrande Parkheuvel. In 2002 ontving Cees met Parkheuvel zijn derde Michelinster en daarmee was hij de eerste chef-kok in Nederland die deze eer te beurt viel.

Zijn recept waarin onder andere Bleu des Causses vindt u hier.


Ron Blaauw:

Culinair ondernemer Ron Blaauw, van het (indertijd) gelijknamige Restaurant Ron Blaauw in Ouderkerk aan den Amstel, met twee Michelin Sterren bekroond.

Hij maakte toen dit recept voor ons: met ui, ossenstaart en Cabri-Ariegeois.


Andrès Delpeut:

Andrès Delpeut is ook geen vreemde in de wereld van de Michelinsterren; in 2000 ontving hij zijn eerste Michelinster met Restaurant De Roggebot. In zijn tijd als culinary director bij Brasserie Paardenburg werkte Delpeut samen met Ron Blaauw. Sinds 1 augustus 2016 zwaait hij de scepter als executive chef bij Bridges, inspired by Ron Blaauw.

Uit zijn tijd bij de Roggebot is dit recept van luxe croutons met Banon en haricots verts.